1 apr. 2010

Biblionet – un an de relizări în bibliotecile din judeţul Harghita

Marţi, 30 martie, la Miercurea Ciuc s-a încheiat prima etapă a programului Biblionet în judeţul Harghita. Cu ocazia aceasta a fost inaugurat un nou centru internet în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene ,,Kájoni János”, dotat cu cele 11 laptop-uri, scaner, imprimantă şi camere web, obţinute prin programul Biblionet. La eveniment au participat: directorul IREX, Paul-André Baran, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, viceprimarul municipiului, Antal Attila, precum şi o serie de invitaţi din lumea culturii.

Kopacz Katalin, directoarea Bibliotecii Judeţene, gazda evenimentului, după cuvintele de salut adresate oaspeţilor, a făcut un anunţ important pentru utilizatorii bibliotecii: accesul publicului la internet va fi asigurat gratuit de la 1 aprilie.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a evidenţiat faptul că Biblioteca Judeţeană, prin efort susţinut, a demarat în ultimii doi ani mai multe proiecte importante, prin care a reuşit să introducă servicii noi de calitate. Antal Attila, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc a apreciat, de asemenea, în mod pozitiv realizările instituţiei. Paul André Baran a vorbit despre importanţa programului Biblionet, iar Bedő Melinda, coordonatoarea programului pentru judeţul Harghita, a prezentat publicului pagina web a programului Biblionet, precum şi alte surse web care pot fi valorificate în serviciile de biliotecă. Reprezentanţi ai ziarelor din judeţ - Informaţia Harghitei şi Hargita Népe - şi-au prezentat paginile de Internet ale publicaţiilor.

Kelemen Katalin a vorbit despre primele realizări din cadrul programului de digitizare a valorilor culturale tipărite din Ţinutul Secuiesc - proiect intitulat: ,,Memoria culturală a Ţinutului Secuiesc". Jakab Anna şi Máthé Izabella au prezentat proiectul realizat în parteneriat cu Sistemul Naţional de Documentare din Ungaria, care oferă posibilităţi de informare şi documentare transfrontaliere prin softul Ariel (soft dedicat furnizării de documente în format electronic).

Programul a continuat în ziua următoare cu întâlnirea bibliotecarilor şi reprezentanţilor primăriilor din judeţ, dar la care au fost prezenţi şi colegi din judeţul Covasna, de la Biblioteca Judeţeană Bod Péter. Paul André Baran, directorul Fundaţiei IREX a prezentat activitatea fundaţiei, evidenţiind faptul că programul Biblionet poate avea succes numai prin efortul comun depus de către toţi partenerii implicaţi: fundaţie, biblioteci, administraţii publice locale, primării. Totodată a anunţat cele 14 biblioteci din judeţul Harghita incluse în runda a doua a programului.

Bedő Melinda, coordonatoarea programului Biblionet în judeţul Harghita a prezentat o retrospectivă a primului an de participare la programul Biblionet: 20 de biblioeci (inclusiv Biblioteca judeţeană) au beneficiat anul trecut de echipament informatic (în total 87 calculatoare şi accesorii, wireless, acces internet), două bibliotecare de la Biblioteca Judeţeană au obţinut statut de formator şi 30 de bibliotecari din judeţ au participat la cursuri de specializare (în domeniile tehnologie informatic şi administrarea serviciului de acces Internet pentru public).

Întâlnirea a continuat cu Adunarea anuală a filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România, în cadrul căruia doamna Doina Popa, preşedintele organizaţiei ANBPR a vorbit despre realizările asociaţiei din anul 2009 şi despre planurile de viitor ale organizaţiei. În cadrul adunării filialei au fost înmânate diplome de excelenţă pentru trei colege recent pensionate: Doltea Natalia (Topliţa), Kolbert Tünde (Borsec), Kovács Erzsébet (Miercurea Ciuc). De asemenea, conducerea ANBPR a acordat diplomă şi pentru Bákai Magdolna, care cu ocazia aceasta şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte a filialei Harghita. Sa-au organizat şi noile alegeri: preşedinte al filialei ANBPR Harghita a fost ales Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană Kájoni János, iar în funcţia de secretar (devenit liber prin trecerea doamnei Bedő în funcţia de preşedinte) a fost aleasă Máthé Izabella (metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene).

Prezentările din cadrul evenimentului se găsesc la pagina Materiale utile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu