23 apr. 2010

O zi din Zilele Bibliotecii “George Sbârcea”

Ca urmare a iniţiativei Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), susţinută de Guvernul României prin H.G. nr. 293/2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Naţională a Bibliotecarilor din România. Începând cu anul 2005, în preajma acestei zile se organizează în întreaga ţară Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, suită de manifestări la care anul acesta s-au alăturat două dintre cele mai mari biblioteci publice din judeţul Harghita:
Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” din Miercurea-Ciuc (20-28 aprilie) şi Biblioteca Municipală “George Sbârcea” din Topliţa (20-26 aprilie).

În ziua de 21 aprilie vizitatorii bibliotecii din Topliţa au avut parte de o după-amiază de neuitat, desfăşurată sub semnul apropierii profesiei de bibliotecar şi a bibliotecii faţă de autori, cititori, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi alte instituţii de cultură. Gazda evenimentului a fost d-na Doina Ţifrea, în calitate de bibliotecar şi vicepreşedinte al Filialei ANBPR Harghita. S-a vorbit despre Sistemul Naţional de Biblioteci, asociaţiile profesionale ale bibliotecarilor, programe în curs de desfăşurare, proprietate intelectuală, drepturi de autori, tehnica muncii intelectuale.
Programul zilei a cuprins şi dezbaterea “Personalităţi şi instituţii topliţene – trecutul ne oferă modele”, moderată de d-na Viorica Lazăr, director al Bibliotecii Municipale.
Curiozitatea unei tinere cititoare, care a dorit să afle “cum erau şcolile din Topliţa în perioada interbelică” a fost punctul de pornire a unor discuţii incitante despre şcolile de odinioară, despre sursele de informare, importanţa elaborării monografiilor locale şi cunoaşterea personalităţilor locale, accesul publicului la cultură, susţinerea de către autorităţi, aşteptări faţă de instituţiile de cultură. Legat de ultimul dintre subiectele menţionate, s-a vorbit despre o “casa de cultură” cu ziduri, săli, încălzire, implicaţii financiare şi o “casă” virtuală, care reuneşte esenţa culturii, oriunde s-ar afla ea.
Doar ascultând, noi, oaspeţii, am simţit pulsul cultural al oraşului. Cu atât mai importantă considerăm prezenţa la eveniment a tinerilor localnici, pentru care cultura şi biblioteca sunt parte a vieţii de zi cu zi.
Evenimentul s-a încheiat cu un minirecital din creaţia muzicală a lui George Sbârcea (eponimul bibliotecii), oferit de elevii d-nei prof. Maria Cojocaru, care a antrenat şi participarea publicului , mai mult sau mai putin talentat în muzică, dar fără îndoială, entuziasmat.

Multumim bibliotecii din Topliţa pentru această zi de sărbătoare a profesiei.

În numele bibliotecarilor invitaţi,

Bedő Melinda
(preşedinte Filiala ANBPR – Harghita)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu